De NAVO houdt dinsdag een spoedzitting over Oekraïne, de EU organiseert donderdag een top van regeringsleiders. Washington en Brussel bereiden zich voor op sancties tegen Rusland.
De NAVO komt dinsdag in een spoedzitting bijeen voor overleg over de crisis in Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van Polen, dat naar artikel 4 van het NAVO-verdrag wijst. Daarin staat dat leden overleg kunnen aanvragen wanneer zij vinden dat hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.
‘Naburige landen bedreigd’
,,De ontwikkelingen in en om Oekraïne worden gezien als een bedreiging van naburige geallieerde landen en hebben directe en serieuze gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van de Euro-Atlantische regio”, liet de organisatie in een verklaring weten. In totaal zijn 28 landen lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.
De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne. Ze kunnen dan eventueel besluiten tot sancties tegen Rusland wegens de Russische inmenging in Oekraïne.
‘Moskou moet troepen terugtrekken’
De EU maant Moskou zijn militairen op de Krim terug te halen. Gebeurt dat niet, dan zal de Europese Unie gerichte maatregelen nemen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken maandag weten. Zo kunnen gesprekken over bijvoorbeeld de versoepeling van de visumplicht worden opgeschort, terwijl visumvrij reizen naar de EU juist een langgekoesterde wens is van de Russen.
De Europese ministers zien een dialoog tussen Kiev en Moskou als de enige oplossing voor de crisis in Oekraïne. Zij zouden daarin kunnen bemiddelen.
Verdeeldheid over sancties
Over het nut van sancties zijn de meningen verdeeld. Hoewel sommige deskundigen vrezen dat die de EU zwaarder zouden schaden dan Rusland, deelt minister Frans Timmermans die mening niet. ,,Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen.'' Sancties zijn nu nog niet aan de orde, maar wel ,,onvermijdelijk als Moskou zijn confrontatiekoers rond Oekraïne niet wijzigt''.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, overlegde maandag in Genève met VN-chef Ban Ki-moon. Ook Ban vindt dat de Russen de situatie moeten laten de-escaleren. De VN Veiligheidsraad komt maandagavond voor de derde maal over de kwestie bijeen.
Duitsland voor OVSE-missie
In Wenen is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bijeengekomen. Rusland liet weten nu geen OVSE-missie in Oekraïne te willen. Met name Duitsland maakt zich sterk voor zo'n missie om alle feiten op een rijtje te zetten.
Maandag heerste onduidelijkheid over een vermeend ultimatum dat Rusland Oekraïne zou hebben gesteld. Volgens het Russische persbureau Interfax zouden de Russen op het hele schiereiland ten aanval gaan als de Oekraïense militairen daar zich niet voor dinsdagmorgen 04.00 overgeven. Later ontkende een woordvoerder van de Zwarte Zee-vloot het ultimatum echter, terwijl Oekraïense journalisten meenden zelf te hebben gehoord dat het werd uitgesproken.
VS stap verder met sancties
De Verenigde Staten bereiden zich momenteel voor op sancties tegen Rusland, zo heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.
De Amerikanen zijn inmiddels al een stap verder dan slechts het overwegen van maatregelen tegen de Russen en hun inmenging op de Krim. ,,Het is waarschijnlijk dat we die sancties daadwerkelijk opleggen en dat zijn we aan het voorbereiden'', aldus de zegsvrouw. ,,We hebben een groot aantal mogelijkheden beschikbaar.''
Obama: 'Rusland schendt internationaal recht'
De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Rusland het internationaal recht heeft geschonden door militair op te treden in Oekraïne. Zijn Russische collega Vladimir Poetin moet internationale partijen laten bemiddelen om tot een overeenkomst te komen die acceptabel is voor alle Oekraïeners, vindt hij.
Op dezelfde voet doorgaan zou namelijk ,,na verloop van tijd een dure actie worden voor de Russen. Dit is het moment om te overwegen of zij hun belangen kunnen behartigen via diplomatie in plaats van dwang.''
Lees ook
Thijs Peters: Poetins achilleshiel is de Russische economie
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl